Blog - Auto Cad

Auto Cad

Auto Cad

Auto CAD

1.What does CAD stand for?

टोपी का मतलब CAD है?

a) Computer-Aided Design

b) Computer-Aided Drafting

c) Computer-Added Design

d) Computer-Added Drafting

Answer: a) Computer-Aided Design

 

2. Which command is used to draw a line in AutoCAD?

ऑटोकैड में लाइन खींचने के लिए किस कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) LINE

b) DRAW

c) LINEDRAW

d) CREATELINE

Answer: a) LINE

 

3.What is the purpose of the UCS (User Coordinate System) in AutoCAD?

ऑटोकैड में यूसीएस (यूजर कोऑर्डिनेट सिस्टम) का उद्देश्य क्या है?

a) To save and load drawings

b) To control the display of layers

c) To define a new coordinate system

d) To manage user access rights

Answer c) To define a new coordinate system

 

4.What is the default file format for saving drawings in AutoCAD?

ऑटोकैड में चित्र सहेजने के लिए डिफ़ॉल्ट फ़ाइल स्वरूप क्या है?

a) .dwg

b) .dxf

c) .cad

d) .autocad

Answer: a) .dwg

 

5.Which AutoCAD command is used to create circles and arcs?

सर्कल और आर्क बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) CIRCLE

b) SPHERE

c) ARC

d) CURVE

Answer: a) CIRCLE

 

6.What is the purpose of the 'PAN' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'पैन' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To draw parallel lines

b) To zoom in on a specific area

c) To move the drawing area within the viewport

d) To create 3D objects

Answer: c) To move the drawing area within the viewport

 

7.How can you access the 'Properties' panel in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'प्रॉपर्टीज़' पैनल तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Press the 'P' key on the keyboard

b) Right-click and select 'Properties'

c) Go to the 'View' tab and click 'Properties'

d) Type 'PROP' in the command line

 Answer b) Right-click and select 'Properties'

 

8.Which AutoCAD command is used to mirror objects?

वस्तुओं को प्रतिबिंबित करने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) COPY

b) MIRROR

c) DUPLICATE

d) FLIP

Ans b) MIRROR

 

9.What is the purpose of the 'ERASE' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'ERASE' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To create new objects

b) To move objects

c) To remove unwanted objects from the drawing

d) To change object properties

Ans c) To remove unwanted objects from the drawing

 

10.How can you access the 'Hatch' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'हैच' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'HATCH' in the command line

b) Go to the 'Modify' tab and click 'Hatch'

c) Right-click and select 'Hatch'

d) Press the 'H' key on the keyboard

Ans a) Type 'HATCH' in the command line

 

11.  What is the purpose of the 'OFFSET' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'ऑफ़सेट' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To create copies of objects at a specified distance

b) To scale objects uniformly

c) To change the rotation of objects

d) To mirror objects

   Answer: a) To create copies of objects at a specified distance

 

12.  Which AutoCAD command is used to create a rectangle?

आयत बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) RECTANGLE

b) SQUARE

c) QUAD

d) BOX

    Answer: a) RECTANGLE

 

13.  What does the 'OSNAP' function do in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'OSNAP' फ़ंक्शन क्या करता है?

a) It organizes layers in the drawing

b) It enables the use of object snaps for precise drawing

c) It saves the drawing in multiple formats

d) It creates orthographic projections

     Answer: b) It enables the use of object snaps for precise drawing

 

14.  What is the purpose of the 'FILLET' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'फिललेट' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To round off the corners of objects

b) To align objects to specific angles

c) To create an array of objects

d) To create a transparent effect on objects

Answer: a) To round off the corners of objects

 

15.  How can you access the 'Zoom All' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'ज़ूम ऑल' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'ZOOMALL' in the command line

b) Go to the 'View' tab and click 'Zoom All'

c) Right-click and select 'Zoom All'

d) Press the 'A' key on the keyboard

 Answer: b) Go to the 'View' tab and click 'Zoom All'

16.  Which AutoCAD command is used to change the drawing scale?

ड्राइंग स्केल को बदलने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) SCALE

b) RESIZE

c) ADJUST

d) MODIFYSCALE

 Answer: a) SCALE

 

 

17.  What is the purpose of the 'LAYER' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'लेयर' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To create 3D objects

b) To apply different line types and colors to objects

c) To move objects between different drawing files

d) To export drawings to other CAD software

Answer: b) To apply different line types and colors to objects

18.  How can you access the 'Measure' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'माप' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'MEASURE' in the command line

b) Go to the 'Analyze' tab and click 'Measure'

c) Right-click and select 'Measure'

d) Press the 'M' key on the keyboard

 Answer: c) Right-click and select 'Measure'

 

19.  Which AutoCAD command is used to rotate objects?

वस्तुओं को घुमाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) TURN

b) REVOLVE

c) ROTATE

d) TWIST

Answer: c) ROTATE

 

20.  What is the purpose of the 'ARRAY' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'ARRAY' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To create multiple copies of objects in a specified pattern

b) To align objects to a specific axis

c) To create rounded corners on objects

d) To distribute objects evenly

 Answer: a) To create multiple copies of objects in a specified pattern

 

21.  How can you access the 'Text' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'टेक्स्ट' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'TEXT' in the command line

b) Go to the 'Annotate' tab and click 'Text'

c) Right-click and select 'Text'

d) Press the 'T' key on the keyboard

 Answer: a) Type 'TEXT' in the command line

 

22.  Which AutoCAD command is used to change the drawing units?

ड्राइंग इकाइयों को बदलने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) UNITS

b) SCALEUNITS

c) DIMUNITS

d) CHANGEUNITS

Answer: a) UNITS

 

23.What is the purpose of the 'TRIM' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'TRIM' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To extend the length of objects

b) To trim objects to a specified boundary

c) To move objects to a new location

d) To change the thickness of objects

Ans b) To trim objects to a specified boundary

 

24.How can you access the 'Layer Properties Manager' in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'लेयर प्रॉपर्टीज मैनेजर' तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'LAYER' in the command line

b) Go to the 'Home' tab and click 'Layer Properties Manager'

c) Right-click and select 'Layer Properties Manager'

d) Press the 'L' key on the keyboard

Ans c) Right-click and select 'Layer Properties Manager'

 

25.Which AutoCAD command is used to create a polygon?

बहुभुज बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) POLYGON

b) HEXAGON

c) OCTAGON

d) PENTAGON

Ans a) POLYGON

 

26.What is the purpose of the 'MTEXT' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'MTEXT' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To move objects to a new location

b) To create multiline text

c) To measure distances between objects

d) To modify object properties

Ans b) To create multiline text

 

27.How can you access the 'Explode' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'एक्सप्लोड' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'EXPLODE' in the command line

b) Go to the 'Modify' tab and click 'Explode'

c) Right-click and select 'Explode'

d) Press the 'X' key on the keyboard

Ans a) Type 'EXPLODE' in the command line

 

28.Which AutoCAD command is used to create an ellipse?

दीर्घवृत्त बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) ELLIPSE

b) CIRCLE

c) OVAL

d) ELLIPSOID

Ans a) ELLIPSE

 

29.What is the purpose of the 'LAYERSTATE' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'लेयरस्टेट' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To save and restore the current layer settings

b) To create layers for 3D objects

c) To apply different colors to objects

d) To manage printing options

Ans a) To save and restore the current layer settings

 

30.How can you access the 'Purge' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'पर्ज' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'PURGE' in the command line

b) Go to the 'Home' tab and click 'Purge'

c) Right-click and select 'Purge'

d) Press the 'P' key on the keyboard

Ans c) Right-click and select 'Purge'

 

31.Which AutoCAD command is used to create a 3D box?

3D बॉक्स बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) BOX

b) CUBE

c) RECT3D

d) BUILD3D

Ans a) BOX

 

32.What is the purpose of the 'LAYISO' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'LAYISO' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To lock layers to prevent accidental changes

b) To isolate selected layers for better visibility

c) To remove empty layers from the drawing

d) To manage layer transparency

Ans b) To isolate selected layers for better visibility

 

33.How can you access the 'Line Weight' settings in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'लाइन वेट' सेटिंग्स तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'LINEWEIGHT' in the command line

b) Go to the 'Annotate' tab and click 'Line Weight'

c) Right-click and select 'Line Weight'

d) Press the 'W' key on the keyboard

Ans b) Go to the 'Annotate' tab and click 'Line Weight'

 

34.Which AutoCAD command is used to create a spline curve?

स्प्लाइन कर्व बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) SPLINE

b) CURVE

c) SMOOTH

d) ARC

Ans a) SPLINE

 

35.What is the purpose of the 'XLINE' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'XLINE' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To create infinite lines that extend beyond two points

b) To create lines with a specified length

c) To create construction lines at an angle

d) To draw parallel lines

Ans a) To create infinite lines that extend beyond two points

 

36.How can you access the 'QSELECT' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'QSELECT' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'QSELECT' in the command line

b) Go to the 'Home' tab and click 'Quick Select'

c) Right-click and select 'Quick Select'

d) Press the 'Q' key on the keyboard

Ans a) Type 'QSELECT' in the command line

 

37.Which AutoCAD command is used to create a helix?

हेलिक्स बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) SPIRAL

b) COIL

c) HELIX

d) CURVE3D

Ans c) HELIX

 

38.What is the purpose of the 'PEDIT' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'PEDIT' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To modify the properties of objects

b) To edit and join polylines and curves

c) To create 3D objects

d) To plot the drawing

Ans b) To edit and join polylines and curves

 

39.How can you access the 'Fillet' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'फ़िलेट' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'FILLET' in the command line

b) Go to the 'Modify' tab and click 'Fillet'

c) Right-click and select 'Fillet'

d) Press the 'F' key on the keyboard

Ans a) Type 'FILLET' in the command line

 

40.Which AutoCAD command is used to create a 3D sphere?

3D क्षेत्र बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) SPHERE

b) BALL

c) GLOBE

d) ORB

Ans a) SPHERE

 

41.What is the purpose of the 'DIM' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'डीआईएम' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To dimension objects in the drawing

b) To modify the display of dimensions

c) To create 3D objects

d) To duplicate objects

Ans a) To dimension objects in the drawing

 

42.How can you access the 'Polygon' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'पॉलीगॉन' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'POLYGON' in the command line

b) Go to the 'Draw' tab and click 'Polygon'

c) Right-click and select 'Polygon'

d) Press the 'POLY' key on the keyboard

Ans b) Go to the 'Draw' tab and click 'Polygon'

 

43.Which AutoCAD command is used to create a donut shape?

डोनट आकार बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) TORUS

b) CIRCLE

c) ELLIPSE

d) DONUT

Ans d) DONUT

44.What is the purpose of the 'LAYOFF' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'लेऑफ़' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To delete layers from the drawing

b) To hide selected layers

c) To turn off layer visibility

d) To manage layer properties

Ans c) To turn off layer visibility

 

45.How can you access the 'Arc' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'आर्क' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'ARC' in the command line

b) Go to the 'Draw' tab and click 'Arc'

c) Right-click and select 'Arc'

d) Press the 'A' key on the keyboard

Ans b) Go to the 'Draw' tab and click 'Arc'

 

46.Which AutoCAD command is used to create a 3D cone?

3D कोन बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) CONE

b) TRIANGULATE

c) PYRAMID

d) TAPER

Ans a) CONE

 

47.What is the purpose of the 'QLEADER' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'QLEADER' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To draw leaders with annotations

b) To create a 3D leader object

c) To edit and join polylines and curves

d) To manage printing options

Ans a) To draw leaders with annotations

 

48.How can you access the 'Revolve' command in AutoCAD?

आप ऑटोकैड में 'रिवॉल्व' कमांड तक कैसे पहुंच सकते हैं?

a) Type 'REVOLVE' in the command line

b) Go to the 'Solid' tab and click 'Revolve'

c) Right-click and select 'Revolve'

d) Press the 'R' key on the keyboard

Ans b) Go to the 'Solid' tab and click 'Revolve'

 

49.Which AutoCAD command is used to create a 3D cylinder?

3D सिलेंडर बनाने के लिए किस ऑटोकैड कमांड का उपयोग किया जाता है?

a) CYLINDER

b) TUBE

c) BARREL

d) CAN

Ans a) CYLINDER

 

50.What is the purpose of the 'MATCHPROP' command in AutoCAD?

ऑटोकैड में 'MATCHPROP' कमांड का उद्देश्य क्या है?

a) To match the properties of existing objects to other objects

b) To create objects with matched properties

c) To modify the properties of objects

d) To match the current layer properties with another layer

Ans a) To match the properties of existing objects to other objects


205 9 months ago